باشگاه پرنده نگری ایرانیان
اعضا
خانه پرندگان ایران وبلاگ تماس با ما
باشگاه پرنده نگری ایرانیان
سبد خرید جستجو اعضا زبان

پرندگان ایران گلوآبی

Text string:
QR Code:
Error correction:
Output format:
Border: modules
Scale: pixels per module
Version range: Minimum = , maximum =
Mask pattern: (−1 for automatic, 0 to 7 for manual)
Boost ECC:
Statistics:
SVG XML code:
نام فارسی: گلوآبی
نام انگلیسی: Bluethroat
نام علمی: Luscinia svecica

گلوآبی

صدا:

آواز:  

نام های دیگر:

ویژگی های ظاهری:

طول بدن : 13 تا 14 سانتی متر

گستردگی بالها :  20 تا 5/22 سانتی متر

ویژگی های شناسایی:

گلوآبی پرنده‌ای زیبا به رنگ‌های خاکستری قهوه‌ای، آبی و بلوطی با بدنی باریک و کشیده و منقار و پاهای بلند است. پرنده نر بالغ در دوره جوجه‌آوری لکه آبی زیبایی در چانه، گلو و بخش بالایی سینه دارد که در پایین به دو نوار سیاه و سفید نازک و یک نوار بلوطی پهن منتهی می‌شود. دارای نوار ابرویی سفید و روتنه، بال‌ها و دمگاه قهوه‌ای خاکستری است  و قاعده پرها دم بلوطی و انتهای آن‌ها قهوه‌ای تیره است. زیر تنه آن سفید نخودی و پوشپرهای زیر بال‌ها نیز قهوه‌ای خاکی است. در خارج از دوره جوجه‌آوری چانه و بخش بالایی گلو سفید نخودی تغییر رنگ می‌دهد. در پرنده ماده بالغ چانه و گلو سفید است و نوار شاربی سیاهی دارد که در ادامه به نوار سینه‌ای نامنظم و سیاه رنگ متصل می‌شود.در پرنده مسن‌تر اثری از رنگ بی و بلوطی در این نوار سینه‌ای به چشم می‌خورد. پرنده نابالغ روتنه قهوه‌ای تیره و زیرتنه نخودی دارد. همچنین روتنه و سینه از خال‌های نخودی تا سفید فراوان پوشیده شده است و پهلوها نیز خال‌های دودی دارند. هماهنطور که گفته شد نر و ماده این گونه از لحاظ ظاهری متفاوت هستند و با تغییر فصل تغییراتی در ظاهر نرها ایجاد می‌شود.

 

رژیم غذایی:

رژیم غذایی گلوآبی را بی‌مهره‌ها، میوه‌ها و بذر گیاهان تشکیل می‌دهد و آن‌ها را از روی زمین یا بین پوشش گیاهی انبوه شکار می‌کند. گاهی نیز حشرات در حال پرواز را صید می‌کند.

ویژگی های زیستی:

زیستگاه:  دشت‌های سیلابی، سواحل رودخانه‌ها و دریاچه‌ها، حاشیه جنگل‌ها و بوته‌زارهای متراکم موجود در تپه‌ها و کوهپایه‌ها زیستگاه مناسبی برای این پرنده محسوب می‌شود.

عادات رفتاری و زیستی: 

پرواز گلو آبی در ارتفاع پایین و نزدیک به سطح زمین با بال‌زدن‌های سریع استکه به بال باز روی برای فرود در پای پوشش گیاهی ختم می‌شود. این گونه غذای خود را با دویدن و جهش‌های کوتاه و بلند و توقف‌های پی‌در‌پی روی زمین یا بین پوشش گیاهی انبوه پیدا می‌کند.

زادآوری و تولید مثل: 

از اواسط اردیبهشت با تشکیل قلمرو، جوجه‌آوری در گلوآبی آغاز می‌شود. در زمان زادآوری آشیانه خود را بر روی زمین یا درون بوته‌های متراکم می‌سازد؛ لانه این گونه به شکل کاسه‌ای از علوفه خشک و خزه‌ها است که داخل آن را با الیاف نرم گیاهی، مو و به ندرت پر می‌پوشاند. تک همسر است و معمولاً پنج تا هفت و گاهی 9 تخم می‌گذارد؛ بین 14 تا 15 روز طول می‌کشد تا جوجه ها از تخم بیرون بیایند.

پراکنش و فراوانی وزمان مشاهده: 

در فصل بهار و تابستان در برخی نواحی شمال شرقی کشور نظیر حواشی دریاچه بزنگان، منطقه حفاظت شده گلول و سرانی و اطراف سرخس حضور این رنده گزارش و احتمال جوجه‌آوری نیز ممکن است. گلوآبی در زمان مهاجرت در اغلب مناطق کشور از جمله نواحی زاگرس دیده می‌شوند. به طور معمول در اطراف تالاب‌های استان‌های خوزستان، فارس و هرمزگان و به تعداد کمتر در جنوب خزر و همچنین استان‌های تهران و کرمانشاه زمستان گذرانی می‌کند.


منابع:

داوطلبینی که در تهیه این معرفی همیاری نمودند:


مشاهدات اعضا:


نام: گلوآبی
عکاس: غلامرضا فرخ نسب
محل مشاهده: رود شور - ورامین
تاریخ: 1395/11/21
نام: گلوآبی
عکاس: عباس محجوب
محل مشاهده: اطراف ساوه
تاریخ: 1397/10/16
نام: گلوآبی
عکاس: سحر بوذری
محل مشاهده: تالاب صالحیه
تاریخ: 1398/10/06
نام: گلوآبی
عکاس: پرستو هدایت زاده
محل مشاهده: تالاب عشق آباد
تاریخ: 1397/11/05
نام: گلوآبی
عکاس: نوید هرمزی
محل مشاهده: اهواز
تاریخ: 1400/09/03
نام: گلوآبی
عکاس: سارا عرب
محل مشاهده: زابل
تاریخ: 1395/12/29
نام: گلوآبی
عکاس: نوید هرمزی
محل مشاهده: تالاب شادگان
تاریخ: 1399/11/14
نام: گلوآبی
عکاس: بشیر شریف نیا
محل مشاهده: تالاب عشق آباد
تاریخ: 1395/12/13
نام: گلوآبی
عکاس: سیمین منصوری
محل مشاهده: تالاب شادگان
تاریخ: 1399/11/14
نام: گلوآبی
عکاس: مهدی دربان
محل مشاهده: عسلویه و نایبند
تاریخ: 1400/10/22
نام: گلوآبی
عکاس: نوید هرمزی
محل مشاهده: تالاب آبزالو
تاریخ: 1401/01/03
نام: گلوآبی
عکاس: پرستو هدایت زاده
محل مشاهده: تالاب عشق آباد
تاریخ: 1401/01/07
نام: گلوآبی
عکاس: امیر مدیری
محل مشاهده: تالاب صالحیه
تاریخ: 1400/12/10

         

کلیه حقوق مادی و معنوی این وب سایت متعلق به باشگاه پرنده نگری ایرانیان می باشد