باشگاه پرنده نگری ایرانیان
اعضا
خانه عضویت پرندگان ایران وبلاگ
باشگاه پرنده نگری ایرانیان
سبد خرید جستجو اعضا زبان

پرندگان ایران سنقر سفید

Text string:
QR Code:
Error correction:
Output format:
Border: modules
Scale: pixels per module
Version range: Minimum = , maximum =
Mask pattern: (−1 for automatic, 0 to 7 for manual)
Boost ECC:
Statistics:
SVG XML code:
نام فارسی: سنقر سفید
نام انگلیسی: Pallid Harrier
نام علمی: Circus macrourus

ویژگی‌های ظاهری

طول بدن: 40 تا 48 سانتی‌متر

گستردگی بال‌ها: 95 تا 120 سانتی‌متر

ویژگی های شناسایی:

سنقری با بال‌های بلند، باریک و نوک‌تیز است و شباهت زیادی به «سنقرگندمزار» و «سنقرخاکستری» دارد. نر و ماده متفاوت (ماده اندکی بزرگ‌تر) و فاقد تغییرات فصلی هستند. در پرنده نر بالغ روتنه، روی بال‌ها و دم خاکستری کم‌رنگ است. شاه‌پرهای اولیه در انتهای بال‌ها سیاه هستند و لکه مثلثی شکل باریکی تشکیل می‌دهند که از رو و زیر بال‌ها نمایان است. زیرتنه و زیر بال‌ها یکدست سفید است. به واسطه دمگاه خاکستری، لکه سیاه کوچک‌تر در انتهای بال‌ها و فقدان نوار تیره در حاشیه عقبی بال‌ها از سنقر خاکستری متمایز می‌شود. همچنین به واسطه فقدان نوارهای سیاه رو و زیر بال‌ها و زیرتنه سفید با سنقر گندمزار متفاوت است. پرنده ماده بالغ، پروبالی قهوه‌ای روتنه تیره‌تر و طوقی سفید به دور گردن دارد. زیرتنه قهوه‌ای کم‌رنگ و دمگاه سفید است. شباهت زیادی به ماده سنقر خاکستری و سنقرگندمزار دارد، اما به واسطه بال‌های نازک‌تر و چهار شاه‌پر اولیه انگشتی در انتهای بال‌ها از گونه اول و به واسطه نوار گلویی سفید، فقدان نوارهای سیاه رو و زیر بال‌ها و شاه‌پرهای ثانویه تیره‌تر از گونه دوم به سختی قابل تشخیص است. در پرنده نابالغ، زیرتنه و پوش‌پرهای زیر بال‌ها، بلوطی روشن است و راه‌راه طولی زیر بال‌ها وجود ندارد. پرنده نابالغ شباهت زیادی به سنقر گندمزار نابالغ دارد، اما نسبت به آن طوق گردنش مشخص‌تر است.

سنقر سفید،بندعلیخان- عکس از میترا دانشور

ویژگی‌های زیستی

زیستگاه:

زمین‌های باز مسطح و هموار و علفزارهای خشک را به عنوان زیستگاه برمی‌گزیند و از استپ‌ها و نواحی جنگلی دوری می‌کند. زمستان‌ها و در زمان مهاجرت در اراضی زراعی نیز دیده می‌شود.

عادات رفتاری و زیستی:

رفتارش شبیه به سنقر گندمزار است و پروازی شبیه به سایر سنقرها اما سریع‌تر و سبک‌تر با بال‌زدن‌های آرام و قدرتمند دارد. نزدیک به سطح زمین پرواز می‌کند و در فاصله بال‌زدن‌ها در حالی که بال‌ها را به شکل 7 بالاتر از سطح بدن نگاه داشته است، به جستجوی طعمه می‌پردازد. عمدتاً از پستانداران کوچک و پرندگان و به مقدار کمتر از خزندگان و حشرات تغذیه می‌کند. معمولاً روی زمین طعمه خود را تکه‌تکه می‌کند و می‌خورد. گاهی نیز طعمه‌های کوچک را هنگام پرواز می‌بلعد.

پراکنش و فراوانی

معمولاً و به گستردگی در اغلب مناطق کشور زمستان‌گذرانی می‌کند و یا به صورت مهاجر عبوری دیده می‌شود.

وضعیت حفاظت

جزء پرندگان نزدیک به تهدید (NT) است. در ایران نیز در فهرست پرندگان حمایت‌شده قرار دارد و دارای ارزش حفاظتی است.

 



مشاهدات اعضا:


نام: سنقر سفید
عکاس: مهدی دربان
محل مشاهده: بند علی خان
تاریخ: 1398/07/05
نام: سنقر سفید
عکاس: شهرزاد فتاحی
محل مشاهده: بندعلیخان
تاریخ: 1396/08/20
نام: سنقر سفید
عکاس: مهدی دربان
محل مشاهده: بند علی خان
تاریخ: 1398/07/05
نام: سنقر سفید
عکاس: میترا دانشور
محل مشاهده: گلوگاه
تاریخ: 1399/07/18
نام: سنقر سفید
عکاس: احسان طالبی
محل مشاهده: گلوگاه
تاریخ: 1399/07/18
نام: سنقر سفید
عکاس: احسان طالبی
محل مشاهده: تالاب قنبر آباد
تاریخ: 1399/10/26
نام: سنقر سفید
عکاس: میترا دانشور
محل مشاهده: بندعلیخان
تاریخ: 1399/12/01
نام: سنقر سفید
عکاس: پرستو هدایت زاده
محل مشاهده: شکر آباد
تاریخ: 1400/01/06
نام: سنقر سفید
عکاس: رهبر کوهی
محل مشاهده: تالاب صالحیه
تاریخ: 1400/11/08
نام: سنقر سفید
عکاس: رهبر کوهی
محل مشاهده: تالاب صالحیه
تاریخ: 1400/11/08
نام: سنقر سفید
عکاس: وحید اشرفی
محل مشاهده: جنگل هیرکانی
تاریخ: 1401/07/02

         

کلیه حقوق مادی و معنوی این وب سایت متعلق به باشگاه پرنده نگری ایرانیان می باشد