![]() |
![]() ![]() ![]() ![]() |
طول بدن: 13 تا 15 سانتی متر
گستردگی بالها: 18 تا 21 سانتی متر
ویژگی های شناسایی:
سسک تالابی زیتونی سسکی با جثه متوسط از گروه سسکهای بدون خط و طرح در بدن از خانواده سسکهای نیزار است بسیار شبیه به سسک تالابی معمولی، سسک شالیزار و سسک تالابی خاوری است اما به واسطه جثه خپلتر، روتنه و دمگاه بیشتر زیتونی و کمتر خرمایی، چانه و گلوی سفیدتر، پاهای صورتی گوشتی و ابروی کوتاه کمرنگ از سسک تالابی معمولی و سسک شالیزار و به دلیل جثه بزرگ تر، بالهای بلندتر، منقار کوتاهتر و پاهای صورتی مایل به زرد از سسک تالابی خاوری تفکیک میشود. پرنده بالغ نوار ابرویی و حلقه چشمی کمرنگ، تارک سر و روتنه قهوهای خاکستری با سایه ای از رنگ زیتونی، شاهپرهای اولیه تیره و دمگاه زرد مایل به قهوهای است. گلو سفید، سینه و پهلوها سبز زیتونی و مابقی زیرتنه سفید چرک مایل به زرد است. پرنده نابالغ دارای روتنه قهوهای تر و دمگاه حنایی مایل به زرد میباشد و شباهت زیادی به نابالغ سسک تالابی معمولی دارد.پرنده نر و ماده در این گونه همشکل هستند و با تغییر فصل تغییری در ظاهر آنها ایجاد نمیشود.
رژیم غذایی این سسک را بیشتر حشرات، عنکبوتها و حلزونها تشکیل میدهد. در اواخر تابستان و پاییز به ندرت از میوههای سته نیز تغذیه میکند.
زیستگاه: پوشش گیاهی انبوه درون یا کنار رودخانهها، جنگلهای حاشیه آبراههها همراه با بوتهها، بیشهها و کشتزارهای نزدیک به آب زیستگاه مناسبی برای سسکهای تالابی زیتونی میباشد.
عادات رفتاری و زیستی:
سسک تالابی زیتونی به طور کلی پرندهای منزوی است تنهایی در بین ساقههای نی کنار آب و بوتهزارها دیده میشود. پرواز این پرنده با بال زدنهای سریع همراه است.
زادآوری و تولید مثل:
از اردیبهشت با تشکیل قلمرو در بوتهزارها به ویژه گزنهزارها و بیشهزارهای مرطوب، جوجهآوری در سسک تالابی زیتونی آغاز میشود. در زمان زادآوری آشیانه خود را در بین ساقههای عمودی نی و گیاهان ریشه در آب میسازد؛ لانه این گونه به شکل کاسه یا استوانهای از علوفه، برگها و ساقههای و سایر الیاف نرم گیاهان اطراف است و داخل آن را با الیاف نرم گیاهی میپوشاند. تک همسر است و معمولاً بین 4 تا 5 و گاهی 3 تا 7 تخم میگذارد؛ 12 روز طول میکشد تا جوجه ها از تخم بیرون بیایند.
پراکنش و فراوانی وزمان مشاهده:
سسک تالابی زیتونی در نواحی شمالی آذربایجان به ویژه کوهستانهای کلیبر به صورت کمیاب تابستانگذرانی میکند. احتمالاً در زمان مهاجرت در شمال و غرب کشور یافت میشود اما به دلیل شباهتش به سسک تالابی معمولی حضورش به دقت ثبت نشده است.
منابع:
داوطلبینی که در تهیه این معرفی همیاری نمودند: