![]() |
![]() ![]() ![]() ![]() |
پرستو دمگاه حنایی شرقی، پرستویی نسبتاً بزرگ در جنوب، جنوب شرقی و شرق آسیا است که از غرب هند تا جنوب شرقی روسیه، شرق تا ژاپن و اندونزی پراکنده شده است. این چلچله ساکن رایج مناطق باز، به ویژه مناطق نزدیک آب است. جمعیتهای شمالی مهاجرند، در حالی که جمعیتهای جنوبی کاملاً ساکن هستند. اغلب با سایر چلچلهها، به ویژه در فصل غیرتولیدمثل، تغذیه میکند. پرستو دمگاه حنایی شرقی پرندهای بسیار زیباست: با دمگاهی حنایی و زیرگونههای مختلف که دارای رگههای برجسته متفاوت روی شکم هستند.
روی بدن آبی است و یک طوق گردنی مایل قرمز دارد (که گاهی اوقات وجود ندارد) با دمگاه حناییرنگ. صورت و شکم بدن سفید رنگ با رگههای تیره است. بالها قهوهای هستند. جنسیتها شبیه هم هستند، اما پرندگان جوانتر کدرتر و قهوهایتر، با دمگاه کمرنگتر و پرهای بیرونی دم کوتاهتر هستند. تفاوت آن با پرستوی دمگاه حنایی اروپایی Cecropis rufula در وجود رگهرگههای زیر شکم است.
گروه daurica: این گروه در بخشهای وسیعی از آسیا، از جمله هند، هیمالیا، روسیه، مغولستان، چین، کره و ژاپن زادولد میکند و در فصلهای غیر زادولد به هند، سریلانکا و جنوب شرقی آسیا تا استرالیا مهاجرت میکند.
گروه striolata: این گروه بیشتر در جنوب و جنوب شرقی آسیا، از جمله هند، میانمار، جنوب شرقی آسیا، فیلیپین، تایوان و اندونزی زندگی میکند. در برخی مناطق مثل مالزی و سریلانکا حضور نداره و در مورد حضورش در بورنئو و سوماترا هم تردید وجود دارد. به خاطر شباهت زیادش به یه نوع دیگه از این پرنده، شناسایی دقیقش خیلی سخته.
پراکنش جهانی پرستو دمگاه حنایی شرقی (نارنجی: فصل زادآوری، آبی: فصل غیرزادآوری، بنفش: کل سال)
تغذیه:
پرستو دمگاه حنایی شرقی از حشرات پرنده، به ویژه زنجرهها، پشهها و مگسها تغذیه میکند. با این حال، رژیم غذایی دقیق آن هنوز به خوبی شناخته نشده است. این پرنده معمولاً به صورت انفرادی یا در گروههای کوچک دیده میشود و اغلب با سایر چلچلهها در حال تغذیه است. پرواز آن آهسته و زیبا است و در مقایسه با پرستوی معمولی، سبک شناورتر و چابکتری در هنگام جستجوی غذا دارد. این پرنده از ارتفاع کم بالای زمین، به ویژه نزدیک آب، تا ارتفاعات بالاتر در اطراف صخرهها به دنبال غذا میگردد و حتی در شبه قاره هند از آتشسوزیهای علفزار نیز برای یافتن حشرات استفاده میکند.
زیستگاه:
این پرنده در طیف گستردهای از زیستگاهها، به ویژه مناطق نزدیک آب، از جمله مناطق تپهای باز، درهها، صخرهها، شالیزارها، فضاهای باز جنگلی، شهرها و روستاها و زمینهای کشاورزی زندگی میکند.
نگاشتهی مطهره حکیمینژاد
منابع:
نخستین رکورد کشوری پرستوی دمگاه حنایی شرقی در بهمن 1403 - کمیته ثبت پرندگان ایران
Eastern red-rumped swallow (Cecropis daurica) -Wikipedia
Turner, A. and G. M. Kirwan (2024). Eastern Red-rumped Swallow (Cecropis daurica), version 1.0. In Birds of the World (B. K. Keeney, S. M. Billerman, and N. D. Sly, Editors). Cornell Lab of Ornithology, Ithaca,NY,USA. https://doi.org/10.2173/bow.y00621.01