![]() |
![]() ![]() ![]() ![]() |
آواز:
طول بدن : 53 تا 57 سانتی متر
گستردگی بالها : 84 تا 88 سانتی متر
ویژگی های شناسایی:
اردک تاجدار از دسته اردکهای غواص با جثه بزرگ، بدنی فربه، سر بزرگ و گرد، منقار باریک و گردن به نسبت بلند است. در پرنده نر بالغ چشمها و منقار به رنگ قرمز، سر و بالای گردن قهوهای-نارنجی و کاکل آن روشنتر است.روتنه و بالها قهوهای تیره و در پرواز نوار پهن سفیدی روی بالها دیده میشود. بخش پایینی گردن، سینه، بخش میانی شکم و انتهای بدن این پرنده به رنگ سیاه و پهلوهای آن سفید و دم آن خاکستری است.
عکس از حمید بصیر
رنگ کلی بدن پرنده ماده قهوهای مات با گونههای سفید چرک است که با رنگ قهوهای تارک در تضاد است و آن را از نر قابل تشخیص میکند. منقار آن خاکستری تیره است و لکه کوچک صورتی رنگی در نوک آن قرار دارد. پرنده نر در دوران پرریزی شبیه به ماده میشود اما چشمها و منقار قرمز و کاکل مشخصتر آنها را از هم متمایز و قابل تفکیک میکند. پرنده نابالغ این گونه نیز شبیه به ماده بالغ است اما تیرهتر به نظر میرسد. هماهنطور که گفته شد نر و ماده این گونه از لحاظ ظاهری متفاوت هستند و با تغییر فصل تغییرات اندکی در ظاهر آنها ایجاد میشود.
عکس از حمید بصیر
رژیم غذایی اردک تاجدار را گیاهان و حشرات آبزی، حلزونها و دوزیستان تشکیل میدهد که آنها را با غواصی کردن یا فروبردن سر و گردن در آب شکار میکند.
زیستگاه: تالابها، دریاچههای آب شیرین پهناور و نسبتاً عمیق با پوشش گیاهی گسترده در حاشیه آن، رودخانههای با جریان آرام و به ندرت آبهای ساحلی کم عمق زیستگاه مناسبی برای این پرنده محسوب میشود.
عادات رفتاری و زیستی:
به طور کلی پرندهای بسیار اجتماعی است و در دستههای بزرگ دیده میشود. برخلاف دیگر اردکهای غواص، آسانتر راه میرود و به طور عمودی از سطح آب پرواز میکند.
زادآوری و تولید مثل:
از اواخر اردیبهشت با تشکیل قلمرو، جوجهآوری در اردک تاجدار آغاز میشود. در زمان زادآوری آشیانه خود را در نیزارها، بین پوشش گیاهی انبوه، بوتهها و گاهی در مناطق بازتر میسازد؛ لانه این گونه به شکل کاسهای پر از مواد گیاهی و پر است. تک همسر است و معمولاً 6 تا 12 و و حدکثر تا 21 تخم میگذارد؛ بین 26 تا 28 روز طول میکشد تا جوجه ها از تخم بیرون بیایند.
پراکنش و فراوانی وزمان مشاهده:
اردک تاجدار در ایران گونه مهاجر است و در نواحی جنوبی دریای خزر، تالابهای استان فارس و سیستان و بلوچستان و استان خوزستان زمستان گذرانی میکند.در تالاب قوریگل آذربایجان شرقی، تالابهای استان آذربایجان غربی، گیلان و سیستان و بلوچستان نیز جوجهآوری و تابستانگذرانی میکند.
*این پرنده در فهرست پرندگان حمایت شده ایران قرار دارد.*
منابع:
داوطلبینی که در تهیه این معرفی همیاری نمودند: