باشگاه پرنده نگری ایرانیان
اعضا
خانه پرندگان ایران وبلاگ تماس با ما
باشگاه پرنده نگری ایرانیان
سبد خرید جستجو اعضا زبان

پرندگان ایران عقاب مارخور

Text string:
QR Code:
Error correction:
Output format:
Border: modules
Scale: pixels per module
Version range: Minimum = , maximum =
Mask pattern: (−1 for automatic, 0 to 7 for manual)
Boost ECC:
Statistics:
SVG XML code:
نام فارسی: عقاب مارخور
نام انگلیسی: Short-toed Snake Eagle
نام علمی: Circaetus gallicus

عقاب مارخور

صدا:

آواز:  

نام های دیگر:

 

ویژگی های ظاهری:

طول بدن:  62 تا 69 سانتی متر

گستردگی بالها:  162 تا 185 سانتی متر

ویژگی‌های شناسایی:

عقابی متوسط جثه است. بال‌ها بلند و گسترده، گردن کوتاه، سر پهن و بزرگ، منقار کوچک و چشمان زردرنگ است. فاقد تغییرات فصلی، نرو ماده تقریباً هم‌شکل‌اند با این تفاوت که ماده کمی بزرگ‌تر است. در بالغ‌ها گلو و بالای سینه قهوه‌ای تیره (گویی مقنعه‌ای قهوه‌ای پوشیده) زیرتنه و زیر بال‌ها بیشتر سفید همراه با نوارها و خال‌های تیره رنگ است. روتنه قهوه‌ای و شاهپرهای اولیه خاکستری و نقره‌ای، دم باریک و بلند با سه تا چهار تا نوار عرضی تیره، تارسوس فاقد پر و انگشتان پاها تیره یا خاکستری مایل به آبی است. تشخیص پرنده بالغ و نابالغ دشوار است. چشم‌ها در جوان‌ها بی‌رنگ، در بالغ‌ها زرد و در مسن‌ها زرد-نارنجی است.

رژیم غذایی:

غذای اصلی این گونه را مارها تشکیل می‌دهند اما از مارمولک ها دوزیستان پرندگان کوچک و جوجه پرندگان، جوندگان و پستانداران کوچک نیز تغذیه می‌کند.

ویژگی های زیستی:

زیستگاه:

 محیط‌های کوهستانی با ارتفاع کم، جنگل‌های تنک،نواحی خشک سنگی و صخره‌ای، دره‌های تنگ، حواشی جنگل‌ها، بیشه زارها، دشت‌های باز و وسیع با بوته‌های کوتاه ودارای خار و خاشاک.

عادات رفتاری و زیستی:

بال زدن ها سنگین و قوی و پروازی آرام دارد. غالباً از طربق پرواز و بال‌بازروی در ارتفاع و گاهی درجا بال‌زنی طعمه خود را پیدا می‌کند اما بسیاری اوقات روی تیرک‌های برق یا درختان به انتظار می‌نشیند و گاهی روی زمین با راه رفتن دنبال طعمه می‌گردد. تک همسر است و آشیانه اش را که توده ای از شاخه های بلند و باریک است بیشتر روی درختان و کمتر روی صخره‌ها می‌سازد. لانه گود و با شاخه‌های برگ دار سبز پوشیده می‌شود.

زادآوری و تولید مثل:

تنها یک تخم می‌گذارد که نسبتا بزرگ و بیضی شکل است و صاف و صیقلی و به رنگ سفید می‌باشد. ابعاد تخم  57.8 در 73.5 میلیمتر است و تفریخ آن 47 روز به طول می‌انجامد. معمولاً پرنده ماده روی تخم می‌نشیند و پرنده نر به ندرت و به مدت کوتاه این کار را انجام می‌دهد. جوجه پوشیده از کرک و وابسته به والدین است تا 60 روزگی در آشیانه و سپس در اطراف آن و در 70 تا 75 روزگی لانه را ترک می‌کند.

پراکنش و فراوانی وزمان مشاهده:

در شمال شرق کشور، درتابستان‌ها در نواحی جنوبی دریای خزر، شمال غرب، رشته کوه‌های زاگرس، ارتفاعات استان کرمان و به جز دز مناطق کویری و مرکزی ایران در بقیه نقاط کشور به صورت عبوری دیده می‌شود.


منابع:

داوطلبینی که در تهیه این معرفی همیاری نمودند:


مشاهدات اعضا:


نام: عقاب مارخور
عکاس: سارا عرب
محل مشاهده: بند علی خان
تاریخ: 1396/02/08
نام: عقاب مارخور
عکاس: علیرضا کیانی نژاد
محل مشاهده: سد ایلام
تاریخ: 1400/01/06

         

کلیه حقوق مادی و معنوی این وب سایت متعلق به باشگاه پرنده نگری ایرانیان می باشد