![]() |
![]() ![]() ![]() ![]() |
تهیه گزارش: فریده پاکمهر
در این جلسه به مناسبت ورود بادخورکها به آسمان کشور عزیزمان ایران، از چندین استان، بهصورت مجازی گردهم آمدیم تا علاوه بر شادباش ورود این پرندگان، در رابطه با زمان و نحوهی اجرای ششمین دورهی پایش و شمارش بادخورکها صحبت کنیم.
در ابتدای جلسه، آقای شکوهی ضمن خوشامدگویی به داوطلبان و تشکر از همراهیشان، در رابطه با ورود بادخورکها، مخصوصاً بادخورک معمولی و مشاهده آنها در چندین استان کشور صحبت کردند و سپس مهمان این جلسه، آقای دکتر حسین وحیدی، عضو هیئت علمی دانشکده جغرافیا دانشگاه فردوسی مشهد، در رابطه با مبحث دانشوری شهروندی و ارتباط آن با پروژهی پایش و شمارش بادخورکها صحبت نمودند.
چکیدهای از صحبتهای آقای دکتر حسین وحیدی را بهصورت خلاصه در ادامه آوردهایم:
ایشان توضیحاتی در رابطه با مفهوم دانشوری شهروندی و لزوم استفاده از این اصطلاح بهجای علم شهروندی ارائه دادند و تأکید کردند که دانشوری شهروندی به معنای مشارکت داوطلبانهی شهروندان در انجام بخشی یا تمام یک پژوهش علمی، در کنار متخصصان آن حوزه است. به تعبیر دیگر، این مفهوم به مشارکت شهروندان در تولید علم اشاره دارد. امروزه بسیاری از کشورها به این سمت حرکت میکنند تا از ظرفیت شهروندان برای جمعآوری اطلاعات بهره ببرند.
گزیدهای از پروژههای دانشوری شهروندی که در چند کشور اجرا شدهاند، شامل موارد زیر است:
ایشان دربارهی سطوح دانشوری شهروندی که توسط فردی در لندن مطرح شده بود، صحبت کردند. این سطوح در چهار دسته طبقهبندی شدهاند:
همچنین، ایشان به مزایای بهرهگیری از مشارکت شهروندان اشاره کردند که شامل موارد زیر است:
در نهایت، دو پروژهی دانشوری شهروندی در حوزهی تنوع زیستی که در حال حاضر در حال اجرا هستند و افراد زیادی از کشورهای مختلف بهصورت داوطلبانه در آنها مشارکت دارند، معرفی شدند:
در ادامه، آقای شکوهی ضمن تشکر از صحبتهای مفید آقای دکتر وحیدی، در رابطه با نحوهی اجرای پروژهی حاضر توضیحاتی ارائه دادند و افزودند که در پنج سال گذشته اطلاعات مربوط به پایش در گوگل فرم در سایت باشگاه پرندهنگری ایرانیان ثبت میشد. اما در این پایش جدید، تصمیم بر این است که اطلاعات در سایت eBird توسط هر داوطلب در حساب کاربری خود ثبت شود.
سپس خانم میترا دانشور نحوه ایجاد حساب کاربری در eBird و ثبت اطلاعات پایش از طریق سایت و نرمافزار eBird را در اسلایدهای جداگانه بیان نمودند.
همچنین خانم دانشور توضیحاتی در رابطه با دقت در انتخاب نام کاربری ارائه دادند و اهمیت این نام را توضیح دادند که ارتباط شما با سایر اعضای سایت با همین نام کاربری است. برای مثال، اگر شخصی بخواهد لیستی برای شما به اشتراک بگذارد، باید از همین نام کاربری استفاده کند. بنابراین، لازم است که در انتخاب نام کاربری خود دقت کافی داشته باشید. اکثر افراد از نام و نام خانوادگی خود یا اختصاری از آن استفاده میکنند.
بعد از ایجاد حساب کاربری، ایشان توضیحاتی در رابطه با دانلود و نصب نرمافزار در گوشیهای اندروید و آیفون و همچنین نحوه کار با نرمافزار و سایت برای ثبت اطلاعات پایش ارائه دادند.
مواردی که ایشان اشاره کردند و توضیحاتی در رابطه با آن ارائه دادند، به اختصار عبارتند از:
در نهایت، از داوطلبان درخواست کردند تا اگر سوالی برایشان پیش آمده، مطرح کنند.
سپس سوالات داوطلبان مطرح شد و خانم دانشور نیز توضیحاتی در پاسخ به آنها ارائه دادند.
همچنین آقای شکوهی بهصورت مختصر نکاتی که خانم دانشور نیز به آن اشاره کرده بودند را نام بردند، از جمله:
در پایان، آقای شکوهی توضیحات تکمیلی در رابطه با پروژه مطالعه و پایش بادخورک را ارائه دادند که بهطور اختصار در زیر آورده شده است:
- ورود شرایط آب و هوا روی تعداد بادخورکها تأثیرگذار است.
دو نوع پایش داریم:
نحوه شمارش: شمارش با چشم غیرمسلح و بدون تجهیزات است. در یک لحظه تعداد بادخورکهایی که میبینید را بهطور تقریبی میشمارید، سپس دوباره این کار را تکرار میکنید. تعداد تقریبی که در هر بار شمارش به آن رسیدید، در آن بازه زمانی و مکانی در نظر گرفته شده و در ایبرد ثبت میشود.
در پایان سوالات مطرحشده توسط داوطلبان پاسخ داده شد و ضمن تشکر از داوطلبین عزیز، به اهمیت مشارکت در این کار با به کارگیری دانشوری شهروندی که باعث ترویج حفاظت از پرندگان میشود، اشاره گردید.