باشگاه پرنده نگری ایرانیان
اعضا
خانه پرندگان ایران وبلاگ تماس با ما
باشگاه پرنده نگری ایرانیان
سبد خرید جستجو اعضا زبان

پرندگان ایران سسک سر دودی

Text string:
QR Code:
Error correction:
Output format:
Border: modules
Scale: pixels per module
Version range: Minimum = , maximum =
Mask pattern: (−1 for automatic, 0 to 7 for manual)
Boost ECC:
Statistics:
SVG XML code:
نام فارسی: سسک سر دودی
نام انگلیسی: Menetries's Warbler
نام علمی: Sylvia mystacea

سسک سر دودی

صدا:

آواز:  

نام های دیگر:

ویژگی های ظاهری:

طول بدن:12 تا 15 سانتیمتر

گستردگی بالها :  15تا 19سانتیمتر

ویژگی های شناسایی:

سسکی با جثه متوسط از خانواده سسکهای بیشه با دمی نسبتاً بلند، نرو ماده متفاوت و با تغییرات ظاهری فصلی کم. پرنده نر دارای حلقه چشمی قرمز یا قهوه ای مایل به قرمز پیشانی و تارک سر مشکی که تا زیر چشم کشیده می‌شود. پشت گردن، روتنه و دمگاه خاکستری تیره و دم سیاه می باشد. بال ها تیره با حاشیه شاهپرهای روشن. چانه و گلو سفید چرک زیر تنه سفید خاکستری با سایه های صورتی رنگ می باشد. پرنده ماده با حلقه چشمی زرد تا نارنجی مایل به قهوه ای سر و روتنه قهوه ای شنی سینه و پهلو نخودی و دم قهوه ای تیره و بالها برعکس پرنده نر روشن با حاشیه تیره می باشد. پاهای پرنده نر و ماده قرمز رنگ است. پرنده نابالغ کم رنگ تر از ماده و روتنه قهوه ای خاکستری دارد. چانه مایل به سفید زیرتنه کرم رنگ همراه با سایه صورتی به ویژه در پهلوها و حلقه چشمی زرد خاکستری چشم ها زیتونی دم قهوه ای خاکستری و فاقد حاشیه سفید است.


رژیم غذایی:

به طور کلی رژیم غذایی آن حشرات است. معمولاً در پاییز از میوه درختان و در زمستان از بذر گیاهان تغذیه می کند.

ویژگی های زیستی:

زیستگاه: 

حاشیه رودخانه‌ها، مسیل‌ها، باغ‌ها، پرچین‌ها، زمین‌های کشاورزی، درختزار‌های تنک، بوته‌زارهای کوتاه، صخره‌ها و دامنه کوهستان‌ها

عادات رفتاری و زیستی: 

پرنده ای منزوی و در طول سال به جز دوره زاد آوری معمولاً تنها دیده می‌شود. در زمان مهاجرت گاهی دسته های کوچکی تشکیل می‌دهد . در ارتفاع پایین و به صورت نامنظم پرواز می‌کند. محتاط و خجالتی و در عین حال بسیار پرجنب و جوش است. در دوره جوجه آوری در پوشش‌های گیاهی متراکم تر حضور دارد. معمولا در حالت نشسته دم خود را به صورت نیم دایره تکان می‌دهد.

زادآوری و تولید مثل: 

دوره زادآوری از اردیبهشت ماه و با تعیین قلمرو آغاز می‌شود. تک همسر است و با شاخه های نازک گیاهان آشیانه اش را که به شکل کاسه ای عمیق است بر روی بوته‌های کوتاه و متراکم می‌سازد و کف آن را با گیاهان نازک و مو پر می کند.

بین سه تا پنج تخم می گذارد. تخم‌ها صاف و صیقلی و به رنگ سفید یا سبز کمرنگ و با خال‌های کوچک زیتونی قهوه‌ای و خاکستری به ابعاد 13*17 میلیمتر می باشد.

دوره تفریخ تخم‌ها 11 تا 13 روز به طول می انجامد و بعد از تولد 10 تا 12 روز تغذیه می‌شوند. گاهی دو دسته تخم در یک دوره زاد آوری می‌گذارد.

پراکنش و فراوانی وزمان مشاهده: 

پراکنش آن به صورت مهاجر عبوری بهاره و پاییزه، در نواحی وسیعی از کشور، به صورت تابستان گذر نوار شمالی کشور از حوضه دریاچه ارومیه در شمال غربی تا دره هریررود در شمال شرقی کشور و در دامنه های غربی رشته کوهای زاگرس از قصرشیرین تا دریاچه پریشان در استان فارس، به تعداد بسیار کمی زمستانها در سواحل شمالی خلیج فارس جنوب شرقی استان سیستان و بلوچستان و جنوب استان هرمزگان زمستان گذر است و در نواحی پست استان خوزستان زادآوری دارد.

منابع:

 

داوطلبینی که در تهیه این معرفی همیاری نمودند:


مشاهدات اعضا:


نام: سسک سر دودی
عکاس: شهرزاد فتاحی
محل مشاهده: بندعلیخان
تاریخ: 1396/01/12
نام: سسک سر دودی
عکاس: عباس محجوب
محل مشاهده: تالاب صالحیه
تاریخ: 1397/02/12
نام: سسک سر دودی
عکاس: سارا عرب
محل مشاهده: بند علی خان
تاریخ: 1396/02/08
نام: سسک سر دودی
عکاس: سارا عرب
محل مشاهده: بند علی خان
تاریخ: 1396/02/08
نام: سسک سر دودی
عکاس: پرستو هدایت زاده
محل مشاهده: شکر آباد
تاریخ: 1400/01/06
نام: سسک سر دودی
عکاس: نادیا خسروی
محل مشاهده: بندعلیخان
تاریخ: 1400/01/29

         

کلیه حقوق مادی و معنوی این وب سایت متعلق به باشگاه پرنده نگری ایرانیان می باشد